پنج نکته برای موفقیت در کسب و کار های آنلاین
موفقیت در کسب و کار های آنلاین
در تجارت ، کسب و کار های دیجیتال و آنلاین هم میتواند برای شما نعمت باشد و هم میتواند مضر باشد . اینترنت ، گوشی های هوشمند و سایر نوآوری های دیجیتال باعث شده است تا فرصت های بی سابقه ای را برای کارآفرینان فراهم آورد تا به مشتری ها راحت تر دسترسی داشته باشند ، فروش خود را گسترش دهند و بدین ترتیب کسب درآمد آنلاین داشته باشند . اگر شما بدنبال کسب ثروت از راه تجارت آنلاین هستید ، مهم است که این کار را اصولی آغاز کنید . مبانی کسب و کاری که در ادامه به آن میپردازم ، اصول موفقیت در کسب و کار های آنلاین و دیجیتالی را به شما توضیح میدهد :
1. حلال مشکلات باشید
مشتری ها نمیخواهند جنس و خدمات از شما بخرند ، آن ها به دنبال این هستند که راه حل بخرند . اولین قدم در ساخت یک کسب و کار آنلاین بدین ترتیب است که مشکل را شناسایی کنید یا مجموعه ای از مشکلات را که بسیاری از مردم دارند و میتوانید آن را حل کنید را شناسایی کنید ، هر محصول یا خدمتی که به دیگران ارائه میدهید باید با توجه به راه حل مشکلات باشد . اگر میخواهید با این موضوع ارتباط برقرار کنید که چرا مشتری های بالقوه از شما خرید میکنند حل مشکلات ضروری است ، اگر درباره ی محصول یا خدماتی که میخواهید ارائه بدهید به مردم چیز های مثبتی بگویید کافی نیست زیرا آن ها میخواهند بدانند که چگونه باید از این کالا ها در زندگی خود استفاده کنند . اما اگر یک مشکل واقعی که مردم دارند را شناسایی کردید و برای آن یک راه حل جامع پیشنهاد دادید ، مشتری ها مشکلی ندارند که پیشنهاد شما را امتحان کنند ، کاری کنید که مخاطبان بیشتر ترغیب شوند تا محصول شما را بخرند .
2. متمرکز بمانید
برای موفقیت در کسب و کار های آنلاین هنگامی که میدانید باید با چه مشکلی رو به رو شوید ، شما باید لیست کاملی از گام هایی را که برای حل مشکل نیاز است ، تهیه کنید .
برای کسب و کار های آنلاین ، بعضی از گام ها به طور کلی شامل موارد زیر میشود :
- راه اندازی یک وبسایت
- ساختن صفحات رسانه های اجتماعی
- استخدام کارکنان با مهارت های لازم
ترتیب مورد نیاز برای انجام کار های لازم را مشخص کنید و سپس دستورالعمل را دنبال کنید . یادتان باشد که این نکته ضروری است که در هر زمان تنها روی یک گام تمرکز کنید و سعی نکنید که چندین کار را باهم انجام بدهید . برای آن که در مسیر بمانید ، اهداف را مشخص کنید .
3. از اشتباهات خود درس بگیرید
اسکار وایلد شاعر و داستان نویس گفته است :
تجربه تنها نامی است که باید به اشتباهاتمان بدهیم ، این موضوع مخصوصا در کسب و کار صدق میکند .
هنگامی که تلاش میکنید تا یک شرکت آنلاین را راه اندازی کنید ، احتمالا اشتباهات زیادی را مرتکب خواهید شد ، شاید در صفحات رسانه های اجتماعی شرکت عکسی را پست کنید که به شکلی نامناسب تفسیر شود یا ممکن است تا مدت طولانی پیگیر یک مشتری باشید ، آنقدر که این موضوع او را آزار بدهد و موجب از دست رفتن اعتبار شما شود . وقتی این اتفاقات می افتد ، نا امید نشوید ، فقط از خودتان بپرسید چه کاری را بهتر میتوانستید انجام بدهید و سپس آن درس را در اقدامات بعدی بکار ببرید .
4. یادگیری و نوآوری را ادامه بدهید
هیچ کسب و کار موفقی نمیتواند راکد بماند ، به ویژه در عصر دیجیتال که باید با کارآفرینان جدید و روشنگری از سراسر جهان به رقابت بپردازید . برای آن که بتوانید با سایرین رقابت کنید ، ضروری است که همواره محصولات و خدمات خود را به روز کنید . به نرم افزار ، تجهیزات و فن آوری های جدیدی توجه کنید که میتواند مشکلات شما را بهتر از روش های کنونی حل کند ، و سعی کنید با تکنولوژی جدیدی که انتخاب کردید هرچه سریع تر سازگار شوید . به روز بودن تنها به این معنا نیست که محصولات و خدمات خود را به روز نگه دارید ، بلکه به این معناست که دانش خود را هر روز بیشتر از قبل بسط دهید ، چه با خواندن کتاب و مقاله ، رفتن به کنفرانس ها و یا شرکت در کلاس های آموزشی به طور مداوم ، باید از هر فرصتی برای گسترش مهارت های خود و به دست آوردن بینش های جدید استفاده کنید ، فقط در این صورت است که شما برای هر شرایط احتمالی که ممکن است در یک اقتصاد در حال تحول بوجود آید آماده خواهید شد .
5. درباره رقیب های خود بیشتر بدانید
برای موفقیت در کسب و کار های آنلاین در مورد رقبای خود بیاموزید و آن را بهبود ببخشید ، هنگامی که در یک کسب و کاری هستید در اسرع وقت و تا جایی که میتوانید درباره رقبای خود بیاموزید ، به وبسایت ها و صفحات رسانه های اجتماعی آن ها مراجعه کنید و دریابید که چه محصولات و خدمات خاصی ارائه میدهند و همچنین مشتریان آن ها دربارشان چه میگویند ، این تحقیقات را به طور منظم یا هر زمان که یک شرکت جدید وارد بازار کار شما میشود را تکرار کنید تا همیشه به روز بمانید .
تحقیق در مورد رقبای خود باعث میشود که به شما این امکان را بدهد که بدانید رقبای شما چه کاری را بهتر از شما انجام میدهند در نتیجه مطابق با آن کسب و کار خود را بهبود میبخشید و از آن مهم تر آن است که به شما این امکان را میدهد که بفهمید مهم ترین نقطه ضعف آن ها چیست و از این اطلاعات برای به دست آوردن سهم بیشتری از بازار استفاده کنید .
اگر بهترین خدمات ممکن را به مشتری ها ارائه دهید و شرکت خود را بر اساس آن ارتقا دهید ، میتوانید بسیاری از مشتری های شرکت های دیگر را که از خدمات آن ها ناراضی هستند را بدین طریق جذب کنید ، از این طریق میتوانید سهم خود را در بازار گسترش دهید و خود را با عنوان با ارزش ترین بازیکن در کسب و کار خود معرفی نمایید .
دیدگاهتان را بنویسید