عرضه اولیه چیست ؟ چگونه عرضه های اولیه را خریداری کنیم ؟
یکی از جذابیت های بازار بورس وجود عرضه های اولیه است که هرچند وقت یکبار توسط سازمان بورس و فرابورس کشور ارایه می شوند عرضه های اولیه به این دلیل که در اکثر مواقع در هنگام ارایه سوددهی دارند بسیار مورد توجه سهامداران بخصوص سهامداران خورد قرار می گیرد. در این مقاله به معرفی عرضه اولیه و چگونگی خرید عرضه اولیه می پردازیم پس با ساران آکادمی همراه باشید
عرضه اولیه چیست
زمانی که سهام شرکتی برای اولین بار در بازار بورس ارایه می شود به آن عرضه اولیه گفته می شود ، در روز ارایه عرضه اولیه مقدار مشخصی از سهام آن شرکت در بازار بورس جهت فروش قرار داده می شود که توسط سرمایه گذاران بازار بورس خریداری می شود. در این روز ( اولین روز فروش سهام آن شرکت ) طبق قوانین بازار بورس هر فرد می تواند مقدار مشخصی از سهام آن شرکت را خریداری کند که معمولا چند روز قبل توسط شرکت های کارگزاری مقدار و قیمت آن اطلاع رسانی می شود پس از ثبت سفارش در پایان زمان بازار در آن روز با توجه به تعداد خریداران و قیمت های وارد شده سهام آن شرکت به نسبت تقریبا مساوی بین خریداران تقسیم می شود . تجربه نشان داده تقریبا ۹۵ درصد عرضه های اولیه سود آور بوده اند به همین دلیل برای سرمایه گذاران جذابیت زیادی دارند .
عرضه اولیه یک شرکت به این معنی نیست که آن شرکت یک مجموعه تازه تاسیس است ! بلکه به این معنی است که به تازگی به آن شرکت اجازه داده شده تا سهام شرکت خود را در بازار بورس کشور ارایه کند . حتما به این نکته توجه کنید که عرضه های اولیه به دلیل تقاضای بالایی که دارند به اشخاصی می رسد که بالاترین قیمت را در روز فروش آن وارد کرده باشند.
حتما برای شما سوال پیش آمده که چگونه عرضه های اولیه را خریداری کنیم ؟ در ادامه این بخش به این موضوع می پردازیم ( آموزش ورود به بازار بورس )
سوددهی عرضه های اولیه چقدر است
عرضه های اولیه معمولا دارای سوددهی بالایی هستند به صورت میانگین حداقل بین ۲۰ الی ۳۰ درصد سوددهی دارند و در برخی از عرضه ها میزان سوددهی تا ۱۰۰ درصد هم مشاهده شده !
چگونه عرضه های اولیه را خریداری کنیم
خرید عرضه اولیه : پس از اینکه کد بورسی خود را از یکی از کارگزاری ها مانند ( کارگزاری فارابی – مفید – آگاه ) دریافت کردید در روز عرضه اولیه می توانید اقدام به خرید آن کنید ، در بازار بورس ایران برای خرید عرضه های اولیه زمان مشخصی از آن روز تعیین می شود به عنوان مثال از ساعت ۱۰ صبح الی ۱۲:۳۰ ظهر که خریداران در این بازه زمانی می توانند اقدام به خرید آن سهام کنند ، طبق قوانین جدید بازار بورس ایران مهم نیست اولین نفری باشید که درخواست خرید را وارد می کنید و فقط باید در آن بازه زمانی مشخص شده اقدام به خرید کنید .
در گذشته برای خرید عرضه های اولیه اولویت با کسانی بود که زودتر درخواست خرید خود را ثبت می کردند ، قیمت خرید سهام عرضه اولیه دارای یک بازه مشخص است که هنگام خرید باید به آن دقت کنید
برای اینکه بهتر روش خرید را متوجه شوید یک مثال برای شما میزنم : عرضه اولیه ای با نماد خساپا ( خودرو سازی سایپا ) در روز شنبه بین ساعت ۱۰ صبح الی ۱۲:۳۰ ظهر قرار است ارایه شود تعداد سهم قابل خرید برای هر شخص ۲۰۰۰ سهم و با بازه قیمتی ۹۵ الی ۱۰۵ تومان درنظر گرفته شده ، ابتدا باید اقدام به شارژ حساب کارگزاری خود بر اساس میزان مبلغ مورد نیاز عرضه اولیه کنید برای محاسبه مبلغ آن باید تعداد سهام قابل فروش به هر شخص را در بالاترین قیمت آن ضرب کنید و برابر با آن ( بهتر است کمی بیشتر حساب را شارژ کنید ) حساب خود را شارژ کنید که برای مثال موجود مبلغ ۲۱۰۰۰۰ تومان باید حساب شما شارژ شود ( البته مبلغ مورد نیاز معمولا چند روز قبل از عرضه اولیه توسط کارگزاری ها اعلام می شود)
سپس در زمان مشخص شده سفارش خرید خود را با حداکثر تعدادی که به هر شخص فروخته می شود یعنی ۲۰۰۰ سهم و با بالاترین قیمتی که در آن روز ارایه می شود یعنی ۱۰۵ تومان ثبت کنید ، به این دلیل که تقاضا برای عرضه های اولیه بسیار زیاد است نمی توانید آن ها را با قیمت هایی پایین تر از حداکثر قیمت بازه روز آن سهم خریداری کنید پس در هنگام خرید به این نکته توجه کنید ( خرید با بالاترین قیمت و بیشترین تعداد ممکن ) به همین راحتی می توانید عرضه های اولیه را خریداری کنید .
خرید عرضه اولیه بدون سرمایه
به تازگی برخی از کارگزاری ها اقدام به خرید عرضه های اولیه بدون سرمایه برای مشتریان خود می کنند به اینگونه که شما در حساب خود موجودی نقدی ندارید اما درخواست خرید آن عرضه اولیه را ثبت می کنید و کارگزاری اعتبار مورد نیاز خرید آن عرضه را به شما قرض می دهد و شما باید طی روز های آتی اقدام به پرداخت آن مبلغ کنید در غیر این صورت کارگزاری جهت جبران بدهی شما اقدام به فروش آن سهام می کند.
امیداریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد اگر سوالی در این خصوص دارید می توانید در بخش نظرات این مقاله از ما بپرسید . با آرزوی موفقیت برای شما
دیدگاهتان را بنویسید